Olivové hody po vánočních svátcích aneb co vybrat jako dárek?

Když něco krásně voní, a ještě lépe chutná, chtěli bychom to mít doma. V kuchyni si totiž rádi užíváme a je jasné, že gurmánské speciality ocení celá rodina. Když jde o jídlo, jen málokdo je skutečným asketou. S olivovým olejem jde při vaření i pečení všechno snáz, když se připravuje sklizeň s láskou, dostanete výsledek, který si opravdu nikdo nenechá ujít. Grilovaná ryba nebo těstovinový salát zachutná úplně jinak a stačí jen pár kapek malého zázraku, jemuž holdovala už nejedna antická civilizace. Jinak řečeno, už máte nějaký dárek pod stromeček?

Umění vychutnávat je lidstvu skutečně vlastní

Opatřit hezký vánoční dárek a udělat radost svým blízkým. Tohle je naše jediná priorita, když se přiblíží čtyřiadvacátý prosinec – ale mít dostatek času na to, abychom si prohlédli všechny možnosti, je bohužel v dnešním uspěchaném tempu doby skoro až nereálné. Přitom bychom rádi darovali něco originálního, co bude zároveň mít i praktické využití. Otázkou je vždycky osobnost obdarovaného, protože čím jednomu uděláme radost, to se druhému nemusí zamlouvat. Sázkou na jistotu je ale bezesporu praktický dárek v podobě tekutých oliv.

Dárek pro ženu by měl splňovat základní parametry, vůně se vždycky počítá, a když se přispěje také elegantním vzhledem, je prakticky vyhráno. Vyvážená chuť, nízká acidita, možnost připravit si výborný ovocný salát, pizzu nebo carpaccio. Kdo by odolal? Gurmánek je v naší společnosti přesně sto procent, kdo tvrdí něco jiného, zřejmě ještě nepoznal svět kolem sebe. Nevšední etiketa, hranatá lahvička, stačí jen pár kapek a v kuchyni vykouzlíte něco hodně zajímavého. Dáte se s námi na to příjemné dobrodružství a pořídíte manželce nadmíru užitečnou věc, která udělá radost oběma?

Pánům zachutnají olivy určitě také…

Každý z nich je sběratelem, to je malý návod, když se vybírá originální dárek pro muže, co potěší a takříkajíc pohladí na duši. Blýsknete se olivami? Abyste to měli trochu usnadněné, minimálně jednou ze tří lahví se určitě trefíte do vkusu. Picual je výraznější chuti a kombinuje se dobře s mastnými rybami, Cornicabra zase ladí s rizotem nebo těstovinovými pokrmy. Probuďte v sobě kulinářského génia!

Redakce

Add comment